Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Miške

Kai miškus drebina elnių tuoktuvių garsai. Kęstutis Markevičius apie medžiotojo pareigas ir atsakingą požiūrį į gamtą

Sveikinamės po pertraukėlės ir kviečiame skaityti mūsų naujjį pasakojimą. Kadangi ruduo ne tik grybų, bet ir medžioklės metas, šiame įraše nutarėme apie ją ir pakalbėti. „Getbex“ kolektyvas buvo pakviestas klausytis elnių baubimo rujos metu - išties įspūdingo rudens reginio, kurį rekomenduojame stebėti su profesionalu. Taip ne tik paganysite akis į didžiules elnių bandas, pasiklausysite elnių riaumojimo, bet ir sužinosite daug įdomios ir naudingos informacijos apie gamtą ir natūralius jos dėsnius.

Ta proga pakalbinome Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio Padauguvos girininką, Kauno medžiotojų sąjungos prezidentą Kęstutį Markevičių, kuris save pristato ne tik kaip medžiotoją, bet ir krašto istorijos tyrinėtoją, organizacijos „LDK Palikuonys“, aktyviai remiančios Ukrainą, narį. K. Markevičius ne tik veiklus ir aktyvus visuomenės veikėjas, bet ir mielai dalijasi savo patirtimis, todėl, tikime, ateityje jį kalbinsime dar ne kartą. Na, o šiandien klausiame Kęstučio apie medžioklę, medžiotojus ir kitus svarbius dalykus.

Kai miškus drebina elnių tuoktuvių garsai

Kęstuti, jūs pats esate ir girininkas, ir medžiotojas. Kaip manote, kokių savybių privalo turėti žmogus, norintis tapti medžiotoju? Ir kokiam žmogui verčiau to nesirinkti?

Sakyčiau, kad pirmiausia medžiotojas – tai žmogus, mylintis gamtą. Tik medžiotojų dėka turime taisyklingą žvėrių populiaciją, nes medžiotojo pagrindinė funkcija ir yra jos reguliavimas. Yra tokie, kuriuos vadinu sofos specialistais, jie dažniausiai turi neigiamą nuostatą medžiotojų ir medžioklės atžvilgiu. Sutinku, kad populiacijos reguliavimo reikia dėl žmogaus veiklos, tačiau medžiotojai ne tik reguliuoja, jie ir gausina populiacijas, rūpinasi optimaliu žvėrių skaičiumi.

Medžiotoją aš matau kaip žmogų, mylintį ne tik gamtą, bet ir savo šalį. Žmogui, kuris nėra lojalus savo šaliai, nevertėtų tapti medžiotoju. Būti medžiotoju reiškia daug laiko leisti gamtoje, tai ir yra pats šios veiklos smagumas. Tas visuomenei nematomas medžiotojo darbas yra reikšmingas, nes žvėrių selekcija ir populiacijos reguliavimas yra be galo svarbus.

O koks medžioklės tipas Jums pačiam labiausiai patinka?

Medžioklė varant, tylusis varymas, negąsdinant žvėrių, kad būtų įmanomas pasirinkimas selekcijai. Aš mėgstu medžioti sėlinant, tykant. Nemedžioju trofėjinių gyvūnų jau daug metų. Man smagu išauginti gyvūną iki brandaus amžiaus.

Kas yra selekcija, kam ji reikalinga?

Selekciniu vadinamas atrankinis gyvūnas, kuris paprastai būna sergantis, nusilpęs. Jie medžiojami tam, kad būtų gerinama populiacija.

Kai miškus drebina elnių tuoktuvių garsai

Elnių ruja yra išties įspūdingas reginys, tiek dėl elnių gausos, tiek dėl garsų. Ar bet kas panorėjęs gali savarankiškai vykti stebėti elnių, ar vis dėlto tai geriau daryti su specialistu?

Važiuoti stebėti rujos savarankiškai yra labai blogas įprotis, aš nerekomenduoju, nes dažnu atveju elniai yra išbaidomi iš rujos vietų. Tokia praktika gali pakenkti ir gyvūnams, ir medžiotojams. Siūlyčiau derinti atvykimą su vietiniu specialistu, kuris žino geriausias klausymosi ir stebėjimo vietas. Tokiu būdu pamatysite tikrai daugiau ir saugiai. Tarkim, užsienyje rujos metu į teritorijas žmonės neįleidžiami. Apskritai elnių ruja yra gražiausia, kas vyksta gamtoje rugsėjo mėnesį. Valstybinė miškų urėdija kasmet organizuoja tokius elnių rujos stebėjimo renginius, todėl reikėtų kreiptis arba į urėdijas, arba, jeigu nėra profesionalių medžioklės plotų, į kitus medžiotojų būrelius.

Kaip saugiai elgtis miške medžioklės sezono metu, o ir apskritai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Egzistuoja tam tikros miško lankymo taisyklės: tarkim, jie vykstate su šunimi, jis negali būti palaidas. Medžioklės sezono metu galima vykti į mišką grybauti, nes grybaujama dieną, todėl tai mažiau pavojinga. Žinoma, pasitaiko, kad yra nepaisoma įspėjamųjų ženklų ir net su automobiliu įvažiuojama tarp medžiotojų. Visada verta žinoti medžioklės kalendorių.

Ką atsakytumėte tiems, kurie galvoja, kad šauti į gyvūną yra pagrindinis medžioklės aspektas?

Pabrėžiu – ne šauti, o sumedžioti. Medžiotojas vykdo tam tikrą atranką, kitaip sakant, tiesiog dirba savo darbą. Elnių medžioklės sezonas prasideda rugpjūčio 15 dieną ir pavyzdžiui, vokiečiai turi gerą praktiką, kuomet pirmiausia medžiojami atrankiniai elniai, o jau nuo rugsėjo vidurio pradedami medžioti trofėjiniai gyvūnai. Kaip ir sakiau anksčiau, aš esu už tai, kad verčiau neskubėti medžioti trofėjinių elnių, o geriau juos užsiauginti.

Yra įprasta manyti, kad medžioklė – itin vyriškas užsiėmimas. Kaip manote, ar moterų susidomėjimas medžiokle yra pakankamas?

Pastebiu, kad medžioklėje daugėja moterų, nes vis dėlto medžioklė yra mokymasis suprasti gamtą, meilės gamtai ugdymas, nauda gyvūnams. Aš labai džiaugiuosi augančiu moterų medžiotojų skaičiumi, tas taip pat priverčia labiau pasitempti vyrišką kompaniją.

Kai miškus drebina elnių tuoktuvių garsai

Ir pabaigai klausimas apie medžioklinę aprangą bei įrangą. Kiek tai svarbu ir į ką verta atkreipti dėmesį?

Tinkama medžioklinė apranga yra viena iš medžioklės tradicijų. Jei atkreiptumėte dėmesį, nuotraukose iš tarpukario, visi medžiotojai yra pasitempę, pasipuošę, su gražia apranga. Labai džiaugiuosi, kad šiais laikais jau tapo įmanoma įsigyti ne tik funkcionalios, bet ir gražios aprangos medžioklei. Sovietmečiu, kadangi nebuvo iš ko rinktis, praktiškai visi medžiotojai būdavo su kariška apranga, kuri bent kiek atitikdavo medžiotojo poreikius. Mėgstu juokauti, kad jei medžiotojo žmona žinotų, kiek yra išleidžiama aprangai, turbūt uždraustų vyrui tuo užsiimti. Tinkama, funkcionali graži apranga demonstruoja pagarbą tiek pačiai medžioklei, tiek medžiojamam gyvūnui. Tai kaip tradicijos puoselėjimas. Kiekvienai medžioklei yra renkamasi tam tikra apranga. Man tai atrodo labai svarbu.

Dėkojame Kęstučiui už galimybę savo akimis pamatyti įspūdingą reginį ir labai laukiame kitų susitikimų!

Taip pat kviečiame apsilankyti mūsų fizinėse parduotuvėse Vilniuje ir Šiauliuose bei elektroninėje parduotuvėje adresu www.getbex.com ir išsirinkti ne tik stilingą, bet ir funkcionalią medžioklės aprangą, avalynę ar įrangą. Būkime atsakingi, sveiki ir laimingi!

Medžioklei valio!

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera