Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Apie šunis

Atsakinga šuns ir žmogaus draugystė: kinologas Petras Adeikis apie dresūrą, veislės pasirinkimą ir sąmoningumą

Kaip ir žadėjome, pokalbio ir vėl pasikvietėme kinologą Petrą Adeikį, kuris papasakojo apie medžioklinių ir net tik šunų dresavimą, veislės pasirinkimą ir daug kitų naudingų bei įdomių dalykų. Jei šiuo metu jūsų šuo snaudžia ant sofos, o jūs galvojate, jog tai jam yra didžiausia laimė – galbūt, perskaitę straipsnį, čiupsite pavadėlį ir iš tiesų nudžiuginsite savo keturkojį draugą. Kartu su Petru kviečiame sužinoti, kas yra tikrasis džiaugsmas šunims, apie teisingą veislės pasirinkimą ir apie šunis medžioklėje.

Kinologo augintiniai - itin retos veislės šunys

Pašnekovo kieme šiuo metu laksto net keturi šunys: kerno terjeras, laika ir du Česapyko įlankos retriveriai. O draugystė su šunimis, sako, prasidėjo dar apie 1988-uosius metus, kuomet įsigijo pirmąjį savo šunį – rotveilerio patelę. Deja, šuo susirgo ir neišgyveno, todėl netrukus į namus atkeliavo dar vienas rotveileris, kuris tuo metu buvo vienas pirmųjų šios veislės atstovų visoje Lietuvoje. Drauge su šuns atsiradimu įvyko ir stipresnis susipažinimas su dresūra, nors pašnekovas pabrėžia, kad kyla klausimas, teisingai ji buvo, ar ne. „Tuo metu šunis laikydavo tie, kurie „sirgo“ šunų liga. Patys mokėmės kiek galėjome, ieškojome informacijos.“ P. Adeikis sako, kad išmokus šunį dresuoti, viskas tuo nesibaigia. „Kiekviena veislė reikalauja vis kitokių žinių, sulig kiekvienu šuniu turi mokytis iš naujo.“ O įrodymas, kad pašnekovas ne veltui tiek dirba – šunų laimėjimai. Vienas retriverių yra pelnęs Lietuvos ir Latvijos darbinio čempiono titulą, jau nekalbant apie daugybę kitų laimėjimų.

Atsakinga šuns ir žmogaus draugystė

Šuns veislės pasirinkimas: kokiais kriterijais vadovautis

Petras pabrėžia, kad dresūra - tai visų pirma žmogaus mokymasis pažinti šunį ir teisingai duoti komandas. Ir tai yra nuolatinis ir nesibaigiantis darbas.

„Šunys turi nesąlyginius ir sąlyginius refleksus. Pastarieji ir yra tai, ko mes mokome šunį. Šuns dresavimas turi prasidėti nuo tos akimirkos, kai parsivežate šuniuką namo. O sąlyginiams refleksams palaikyti reikalingas nuolatinis darbas, kitaip šuo užmiršta ko išmokęs, neteisingai atlieka komandas“,- sako pašnekovas ir priduria, kad dėl šuns elgesio visuomet yra atsakingas jo šeimininkas.

Paklaustas apie šuns veislės pasirinkimą, kinologas primygtinai siūlo įsivertinti savo galimybes, laikymo sąlygas ir savo fizinį aktyvumą, nes kitu atveju kentės ne tik šuo, bet ir pats šeimininkas. „Deja, bet dažnu atveju žmonės renkasi šunį kaip baldą – pagal išvaizdą. Mano manymu, tai turėtų būti draudžiama. Dėl žmonių aplaidaus požiūrio į darbą su savo augintiniu, išsigimsta veislės. Tarkim, retriveriai, kurių veislės pavadinime užkoduota šios veislės paskirtis – grąžinti daiktą atgal, kitaip sakant, jį atnešti. Juk tikrai esate matę, kaip aš vadinu, „sofinius“ retriverius, kurie dienas leidžia ne bėgiodami, o tiesiog snausdami ant sofos. Dėl šios priežasties jau kalbama apie retriverių darbinės ir parodinės linijų atskyrimą. Su darbiniu šunimi, kaip su melžiama karve – nori nenori turi ištisai dirbti. Be to, šunims išsikrauti reikalingos ne tik fizinės, bet ir protinės treniruotės. Štai mano šuo net virpa, laukdamas komandos. O ant sofos gulintis šuo tunka, aptingsta, taip ir išsigimsta veislės.“,- dėsto pašnekovas. Šunų elgsenos specialistas stebisi, kad žmonės, kurie vadina šunį „šeimos nariu“, su juo iš tiesų taip nesielgia: „Jei šuo jūsų šeimos narys, kodėl tuomet iš jo atimate džiaugsmą, kodėl neleidžiate mokytis? Šitaip juk slopinate jo įgimtus refleksus, atimate iš šuns didžiausią jo laimę“.

Kuo ypatingi medžiokliniai šunys?

Pašnekovo laikomi šunys – medžiokliniai, todėl klausiame, ar šunys medžioklėje yra labiau tradicija, ar ir praktinė nauda? „Šunys medžioklėje yra ir poreikis, ir tradicija tuo pačiu metu. Tarkim, paukščių medžioklėje šuo yra privalomas, tai numatyta taisyklėse. Medžioklės etika numato, kad jei buvo paleistas šūvis, laimikį privaloma surinkti.“,- primena pašnekovas.

Atsakinga šuns ir žmogaus draugystė

P. Adeikis sako, kad medžioklei tinkami tik veisliniai šunys, nes veislė reiškia, kad šuns charakteris ir elgesys bus labiau nuspėjami. „Medžioklėje turėtų būti tik veisliniai, lauko bandymus praėję, neagresyvūs ir socializuoti šunys. Juk ne veltui ties kai kuriomis veislėmis buvo dirbama 100-200 metų, išveisiant pagal tam tikras savybes.“,- įsitikinęs pašnekovas. Šunų elgsenos specialistas sutinka, kad net ir tos pačios veislės šunų charakteriai gali būti skirtingi, tačiau veislinis šuo visada yra labiau nuspėjamas.

„Medžioklėje kiekviena veislė turi savo paskirtį, ir, be bazinių komandų, skirtingos veislės skirtingai ir dresuojamos. Kalbant apie tos pačios veislės šunis, individualumas niekur nedingsta, šunys tikrai būna skirtingų charakterių. Tačiau medžioklei šunys turi būti naudojami pagal jų išveisimo paskirtį. Niekada laika ar terjeras neatneš laimikio, kaip retriveris, kuris vadinamas „šunimi po šūvio“.

Šunų elgsenos specialistas pabrėžia, kad retriveriai yra paukštiniai šunys, todėl jie mokomi specifinių dalykų: „Žinoma, reikia pradėti nuo pačių pagrindinių komandų, šuo turi išmokti paklusnumo, ir tik tada dirbama toliau. Be paklusnumo neįmanoma tolesnė dresūra. Retriveriai mokomi surasti daiktą, bėgti pirmyn, sėdėti, parnešti. Paukštinis šuo visuomet stebi dangų po šūvio, kuris veikia kaip dirgiklis. Esant reikalui, kryptis parodoma ranka. Yra trys galimi etapai: mark`as“ – kuomet šuo mato, kur nukrito laimikis, blind`as“, kada žmogus mato, o šuo ne, ir paieška, kada nei žmogus, nei šuo nematė, kur krito laimikis.“,- pasakoja apie dresūros ypatybes pašnekovas. Tyliuoju sezonu, kada nevyksta medžioklė, su šunimi ir toliau privaloma dirbti, antraip jis taps liūdnas ir apatiškas. Nuolatinis darbas reikalingas sąlyginių refleksų palaikymui, kad šuo prisimintų, ko iš jo tikimasi.

Atsakingas šuns vedžiojimas miške

Pašnekovas apgailestauja, kad didele problema vis dar išlieka nemokėjimas teisingai vedžioti šunis miške. „Miško lankymas turi tam tikras taisykles: šuo turi būti vedžiojamas su pavadėliu arba palaidas, bet būtinai su antsnukiu. Vis tik norėčiau, kad palaidų šunų miške, tegu ir su antsnukiu, apskritai nebūtų. Miškas yra gamta, o palaidas šuo gamtoje gali pridaryti daug žalos. Juk žolėje slepiasi kiškučiai, stirniukai, peri paukščiai. Gamta nėra vieta išsilakstyti šuniui. Be to, labai dažnai palaidi šunys pabėga, pasimeta, nusiviję stirną. Net jei jums atrodo, kad jūsų šuo niekada nepabėgs, natūralioje gamtoje jis gali elgtis kitaip. Labai norėčiau, kad žmonės būtų sąmoningesni šiuo klausimu. Miške palaidas šuo gali būti vieninteliu atveju – medžioklės metu. Bet primenu, kad medžiokliniai šunys gamtoje ir elgsis visai kitaip.“

Pašnekovą piktina ir dvigubi standartai, taikomi medžiokliniams ir nemedžiokliniams šunims: „Jei esi medžiotojas, o tavo šuo palaidas ne medžioklės metu, rizikuoji būti nubaustas už brakonieriavimą, kai tuo tarpu bet kuris kitas šuo paleidžiamas lakstyti miške be jokios atsakomybės“,- apgailestauja pašnekovas.

Atsakinga šuns ir žmogaus draugystė

Anot pašnekovo, kita didelė problema – neveisliniai šunys, kurie atsiranda, vėlgi, dėl neatsakingo žmogaus elgesio. Šitaip prieglaudos prisipildo beglobių šunų. „Deja, turime pripažinti, kad yra neveisliniai šunys. Jie atsirado dėl nekontroliuojamo dauginimosi, neatsakingo ir netvarkingo šunų laikymo. Kaimuose juk dažnai matote palaidus šunis, lakstančius kur nori. Neveisliniai šunys, kaip ir palaidi vedžiojami miške, taip pat yra didelė žala gamtai. Kalbant iš kitos pusės, ir neveislinis šuo gali būti puikiu kompanionu ir šeimos nariu, puikiai mokėti komandas. Vis tik kalbant apie šuns darbą, tam tikrą funkciją ir paskirtį, rinkčiausi veislinį šunį“,- samprotauja pašnekovas.

Dėkojame Petrui Adeikiui už pokalbį ir drauge kviečiame būti sąmoningais ir atsakingais. Nesvarbu, ar rinksitės veislinį šunį, ar mišrūną, nepamirškite atsakingai įsivertinti aplinkybių ir galimybių. Nepamirškime, kad tai, kas mums atrodo sunkus ir nuobodus darbas, šunims yra didžiausia laimė ir džiaugsmas.

Kad šuns vedžiojimas būtų malonus ir per darganą, kviečiame apsilankyti „Getbex“ fizinėse ar internetinėje parduotuvėse ir išsirinkti pavadėlį, guminius batus ir šiltą striukę, kurie leis jums komfortabiliai mėgautis akimirkomis su savo augintiniu. Linkime būti aktyviems, saugiems ir sveikiems!

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera