Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Apie šunis

WonderDog šunų akademijos įkūrėjos įžvalgos ir patarimai renkantis šunį (I dalis)

Šįkart kviečiame pasikalbėt apie šunis: kalbiname profesionalią šunų dresuotoją, šunų elgsenos specialistę, WonderDog Šunų akademijos įkūrėją Grėtę Indičianskytę Krutovienę (28), iš kurios išgirdome daug labai vertingų patarimų ne tik norintiems įsigyti šunį, bet ir jau turintiems keturkojį draugą, kuriais norime pasidalinti su Jumis.

Vaikystės svajonė virto mėgiamu darbu

Grėtė jau penktus metus užsiima profesionalia šunų dresūra. „Vaikystėje, kaip ir daugelis vaikų, visada norėjau šuns“- pašnekovė juokiasi, kad nors ir stengėsi neatsilikti nuo klasiokių ir kolekcionavo plakatus ir atributiką su tuometinių populiarių dainininkių atvaizdais, galiausiai vis tiek liko prie šunų. Profesionali šunų dresuotoja prisimena vaikystę Užupyje, kuris anuomet labiau priminė kaimą, o ne išpuoselėtą didmiesčio rajoną.

WonderDog šunų akademijos įkūrėjos įžvalgos ir patarimai renkantis šunį

„Buvau tikras gamtos vaikas, o Užupyje žmonės tuomet ir vištas, ir ožkas augino.“, šypsosi Grėtė. Mergina pradėjo kolekcionuoti viską, kas susiję su šuniukais: lipdukus, plakatus, žurnalą „Didysis šuo“. Gavusi knygą „Tarnybinė ir dekoratyvinė šunininkystė“, ėmė domėtis dresūra ir prašyti tėvų nupirkti taip trokštamą augintinį. Galiausiai pašnekovės tėvai nusileido ir taip namuose atsirado pirmasis Grėtės šuo.

„Gavau taksų veislės šuniuką. Dabar suprantu, kad tuo metu dėl informacijos trūkumo, pirkome šuniuką iš daugintojų, be dokumentų. Mano nuomonė tuo klausimu dabar yra stipriai pasikeitusi, be to, turime tokį didelį informacijos kiekį ir visi kinologai, šunininkai aktyviai stengiasi edukuoti visuomenę.

Namuose atsiradus šuniukui, susiradau dresūros mokyklą, susisiekiau, pasakiau koks šuo, o jie man atsakė „taksų nedresuojame“ ir padėjo ragelį. Todėl aš, sužinojusi, kad vyksta dresūros pamokos Kalnų parke, tuomet vienuolikmetė, nutariau pati susirasti tas treniruotes. Pamenu, ėjau per visą Kalnų parką ieškoti, bet neradau. Todėl pradėjau dresuoti savarankiškai, dresavau ir draugų šunis, bet vaikiškame lygyje.

WonderDog šunų akademijos įkūrėjos įžvalgos ir patarimai renkantis šunį

Aišku, prasidėjus paauglystei, savo šuniuką apleidau, pradėjo rūpėti kiti dalykai. Kai man buvo septyniolika, to šuniuko netekome, buvo labai skaudu. Tačiau po metų įsigijome jau kilmingą taksiuką, su juo jau ėjau į dresūros pamokas, geriausiai išlaikėme egzaminus, susirinkome daug pagyrų. Vėliau, įstojusi į universitetą, išsikrausčiau iš tėvų, o šuo liko pas juos. Universitete turėjau daug veiklos, tapau universiteto studentų atstovybės prezidente, veiklos tik daugėjo. Vėliau, kai baigėsi prezidentavimo kadencija, ištiko sunkus periodas, atsirado tuštumos jausmas, dingo motyvacija. Svarsčiau, ką aš veiksiu toliau. Ir tik po kurio laiko atėjo suvokimas, kad juk nuo vaikystės mano aistra buvo šunys, kad aš juos labai myliu.“ ,- prisimena pašnekovė.

Grėtė sako, kad jai labai patinka ir su žmonėmis bendrauti, mokyti, padėti tobulėti. Šie du pomėgiai paskatino giliau domėtis, skaityti, dalyvauti seminaruose, savanoriauti prieglaudoje, asistuoti dresūros mokykloje, išsilaikyti egzaminus. Ir štai jau trečius metus ji turi savo šunų dresūros mokyklą ,,WonderDog“.

Prieglauda ar veislynas?

Tiems, kas svarsto apie šuns „įsidrauginimą“, dažnai kyla klausimas, o kartais ir visa dilema, ar geriau imti šuniuką iš prieglaudos, ar pirkti iš veislyno.

Grėtė pabrėžia, jog nesvarbu ar nutarsite imti šunį iš prieglaudos, ar pirkti veislinį, svarbiausia nepirkti šuns iš daugintojų. Perkant šunį labai svarbu atsakingai pasirinkti veislyną ar veisėjus, o daugintojų griežtai vengti. Žinoma, ir veisėjų būna, deja, nelabai atsakingų. Kartais šuniukai labai gražūs, bet jų temperamentui, charakteriui ir sveikatai skiriama per mažai dėmesio.

„Imant šunį iš prieglaudos pradžioje patarčiau su juo pabendrauti, išeiti jo pavedžioti, pasikonsultuoti su specialistais, pasitarti su šeima, ar tikrai turėsite laiko šuniukui.“, - pataria Grėtė. „Prieglaudiniai šunys dažnai nemoka vaikščioti su pavadėliu, pasilikti vieni ar turi baimių, nepasitiki savimi. Svarbu apsvarstyti, ar galėsite skirti laiko ir lėšų jo mokymui, specialistams. Perkant šunį iš veislyno taip pat svarbu pasidomėti, ką imate, kad paskui tas pats šuniukas neatsidurtų prieglaudoje.

WonderDog šunų akademijos įkūrėjos įžvalgos ir patarimai renkantis šunį

Patariu iš anksto įsivertinti, ar pasirinkta veislė, ar nekilmingas šuo atitinka jūsų poreikius ir galimybes, gyvenimo būdą, ritmą, kad vėliau netektų svarstyti apie augintino grąžinimą ar naujų namų paiešką. Taip pat įsivertinkite, ar šuns norite tik dėl jo išvaizdos, ar jis realiai atitinka jūsų galimybes. Priešingu atveju dažnai kenčia tiek šeimininkai, tiek šunys gyvendami kartu. Žinoma, būna, kad žmonės pasidomi veisle, šunimi ir jiems atrodo, kad susitvarkys, bet galiausiai supranta, kad visgi pervertino savo jėgas ir kad nei šuo jiems tinka, nei jie šuniui – tokiu atveju tenka grąžinti šuniuką atgal į veislyną ar tartis su prieglauda, kad padėtų surasti naujus namus. Svarbu neapsikrauti ir nesikankinti, o pripažinti, kad nesusitvarkote.“

Pašnekovė apgailestauja, kad Lietuvoje vis dar stinga atsakingo požiūrio į augintinius. Nors ir buvo išaiškinta daugybė nelegalių daugyklų, viešinama informacija apie jų žalingą veiklą, žmonės vis tiek perka šunis iš nelegalių daugintojų, nes taip yra pigiau.

„Pasaulyje, o ypač mūsų šalyje, yra šunų perteklius. Aš būčiau už, jei kai kurių veislinių šunų nebeveistų. Daug svarbiau yra mažinti šunų skaičių prieglaudose, kurių nors ir yra labai daug, tačiau gyvūnai jose nebetelpa. Laimei, daugėja edukacijos šia tema ir atsiranda vis daugiau žmonių su atsakingu požiūriu.“, - pasidžiaugia pašnekovė. Grėtė sako pastebėjusi, jog dabar į ją kreipiasi kur kas daugiau žmonių, norinčių pasikonsultuoti dėl šuniuko įsigijimo. Žmonės tariasi dėl veislyno, kartais Grėtė kartu su žmonėmis vyksta pasižiūrėti šuniuko, pataria ką skaityti ir ką reikėtų žinoti būsimajam šuns šeimininkui.

Šiam kartui tikek, kitame įraše papasakosime apie šunų dresūrą, antkaklius, petnešas, aprangą ir dar daug visko!
Kviečiame apsilankyti WonderDog Facebook paskyroje https://www.facebook.com/WonderDogAkademija

Iki susiuostymo!
Adelė ir Grėtė

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera