Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Miške

Šauktiniai šauktiniams: kodėl neverta bijoti tarnybos ir kaip tinkamai jai pasiruošti

Sveikinamės su Jumis po pertraukos ir tikimės, kad žiema pernelyg nenuvargino. Šiame įraše pasidalinsime patarimais tiems, kas rado savo pavardes kasmet skelbiamuose privalomosios karo tarnybos šauktinių sąrašuose. Ir nors ne visi nudžiunga sąraše perskaitę savo pavardę, linkime nenusiminti, nes svarbiausia – tinkamai pasiruošti ir nusiteikti.

Apie šauktinius, karinę tarnybą ir bazinį rengimą

Į privalomąją karo tarnybą šaukiami 18-23 metų jaunuoliai. Pirmąsias savaites nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai mokomi bazinių karinių žinių ir įgūdžių, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, ryšių ir medicinos, supažindinami su ginklais ir ryšio priemonėmis.

Praėję bazinį rengimą, kariai įgyja karines specialybes (šaulys, kulkosvaidininkas, granatsvaidininkas ir kt.). Likusį tarnybos laiką kariai mokosi veikti padalinio (skyriaus, būrio, kuopos ir pan.) sudėtyje, tobulina įgūdžius veikiant mūšio lauke pagal jiems priskirtas karines specialybes bei pareigas.

Kadangi privalomoji karo tarnyba dažną gąsdina ir neramina, nutarėme pakalbinti buvusius šauktinius, atlikusius privalomąją karo tarnybą ir paprašėme pasidalinti savo patirtimis, įžvalgomis ir patarimais.

Visi buvę, o kai kurie vis dar esami kariai vieningai sako, jog radus savo pavardę tarp šauktinių, neverta nei panikuoti, nei nusiminti. Svarbiausia – tinkamai nusiteikti ir pasiruošti reikalingą ekipuotę. Kiekvienais metais kartu su šauktinių sąrašu skelbiamas ir atnaujintas būtinų ir rekomenduojamų įsigyti daiktų sąrašas, tačiau kas gi geriau patars, nei patys kariai, devynis mėnesius praleidę daliniuose.

Šauktiniai šauktiniams: kodėl neverta bijoti tarnybos ir kaip tinkamai jai pasiruošti

Štai ką pataria patyrę kariai!

  1. Svarbu, kada pradedi tarnybą – žiemą ar vasarą. Atsižvelgdamas į tai lengviau ir paprasčiau pasiruoši būsimai karo tarnybai.
  2. Nebijok! Privalomoji karo tarnyba trunka devynis mėnesius, o ne visą gyvenimą. Nesijaudink, jei manai, kad kažko nemoki – nuvykus į vietą tau viską paaiškins ir tikrai visko išmoksi.
  3. Maksimaliai susitvarkyk einamuosius reikalus iki tarnybos pradžios. Mokslai, darbas, paskolos, būsto nuoma ir panašūs dalykai neslėgs pečių, jeigu tuo pasirūpinsi iki prasidedant tarnybai. Nepalik nesumokėtos nuomos ar skolos, neužbaigtų bankinių reikalų.
  4. Priimk tai ne kaip prievolę, o kaip dovaną. Tarnyba gali būti kaip didelis nuotykis, kuris nutinka vienąkart gyvenime ir kuris išmokys naujų dalykų, padės geriau pažinti save. Tai savotiškas meditacinis laikas, kurio metu galėsi apsispręsti ką nori gyvenime veikti po tarnybos. Kariuomenė suteikia progą patirti broliškumo jausmą su kovos draugais, moko komandinio darbo, gerina fizinę būklę.
  5. Vienas lauke – ne karys! Niekas geriau nepadės suprasti šio posakio, nei tarnyba. Nesistenk visko daryti vienas ir savaip. Tik kariuomenėje suprasi, koks galingas ginklas yra komandinis darbas.
  6. Neiskeik! Nei rusiškai, nei dar kitaip. Keiksmai gali užtraukti bausmę visai kuopai, o to niekas nenori, patikėk.
  7. Susidraugauk su kambariokais. Tai bene pirmas dalykas, kurį privalai padaryti – pasilengvinsi sau visą tarnybos laiką ir susirasi drauugų visam gyvenimui.
  8. Prieš tarnybos pradžią apsilankyk šaudykloje ir gerink savo fizinę formą. Jei niekad nelaikei rankose ginklo, pravartu išsibandyti jėgas šaudykloje, bus lengviau tarnyboje. Taip pat pravers pradėti pratintis prie tam tikros rutinos, pradėti sportuoti, pavyzdžiui bėgioti ar daryti atsilenkimus. Taip pat nepamiršk, kad tarnyboje teks anksti keltis, todėl dar prieš jai prasidedant gali pradėti keltis anskčiau nei įprastai – bus lengviau pajusti ritmą.
  9. Išmok Lietuvos Respublikos himną ir pasidomėk su karo tarnyba susijusia informacija. Tikrai neprašausi išmokęs karinius laipsnius ar kariuomenės struktūrą.
  10. Nusiteik oiptimistiškai. Taip, tavęs laukia nelengvi devyni mėnesiai, bet karo tarnybai pasibaigus daugelis pasilieka kariuomenėje. Kaip nusitieksi – taip ir bus. Todėl išsikelk sau tikslus, kurių sieksi tą visą laiką. Po tarnybos ateina pasididžiavimo savimi jausmas.
     
    Šauktiniai šauktiniams: kodėl neverta bijoti tarnybos ir kaip tinkamai jai pasiruošti

Karių patarimai, ką ir kodėl verta įsigyti prieš prasidedant tarnybai

Kario duonos paragavę pašnekovai, remdamiesi sava patirtimi, siūlo pasirūpinti kokybiškomis asmeninės higienos priemonėmis: pirmiausia geru skutimosi peiliuku ir skutimosi kremu. Taip pat džiaugsiesi nepamiršęs mažo veidrodėlio ir atsarginių batraiščių! Tęsiant apie asmeninę higieną, nepamiršk įsidėti rankų kremo ir talko arba kūdikių pudros. Talkas pagelbės kojoms, nepratusioms prie kareiviškų batų. Pravers ir drėgnos servetėlės maskuotei nusivalyti. Visi, kas susidūrę, žino, kad maskuotė valosi itin sunkiai, todėl drėgnos servetėlės bus tikras išsigelbėjimas.

Atsižvelgiant į tai, ar tarnyba prasideda žiemą ar vasarą, atitinkamai pasirūpink priemonėmis nuo uodų ir kitų vabzdžių. Nors šios priemonės yra išduodamos, patyrę kariai sako, jog tikrai nepakenks pasirūpinti ir papildomomis priemonėmis.

Jei tarnybą pradėsi žiemą, nesigailėsi apsirūpinęs apatiniais termo drabužiais. Kokybiški, patvarūs termo drabužiai saugos nuo šalčio, efektyviai išgarins drėgmę ir leis jaustis komfortabiliai bet kokiu oru. Taip pat, paprašyk močiutės, senelio, dėdės ar tetos, kad numegztų vilnones kojines – patyrę kariai sako, kad jomis labai džiaugsiesi tarnybos metu. Žiemą taip pat pravers šilta kaklaskarė – su merino vilna ar fliso paminkštinimu, kuri saugos ir nuo vėjo, ir nuo šalčio bei drėgmės.

Be vilnonių, pasirūpink ir membraninėmis kojinėmis, pavyzdžiui, kojinės su „Gore-tex“ membrana išlaikys tavo kojas sausas, šiltas ir leis joms kvėpuoti. Rinkis ilgesnes kojines, kad tiktų į kareiviškus batus, su paminkštinta pirštų ir kulno dalimi.

Labai aktualus dalykas yra ir šilti vidpadžiai. Žiemai rekomenduojama įsigyti vidpadžius su vilna ir folija. Vilna sugeria drėgmę, prakaitą ir sumažina nemalonius kvapus, o folija saugo nuo šalčio ir drėgmės. Žiemą nepamiršk ir šiltos kepurės bei pirštinių. Pirštines taip pat rinkis su „Gore-Tex“ membrana. Kadangi kumštinės pirštinės yra išduodamos, pasirūpink pirštuotomis pirštinėmis.

Šauktiniai šauktiniams: kodėl neverta bijoti tarnybos ir kaip tinkamai jai pasiruošti

Nedūžtantis, sulankstomas, metalinis puodelis yra ištikimas kario palydovas, todėl nepamiršk tokio įsigyti. Taip pat pravers ir papildoma gertuvė. Taip pat nepamiršk lengvo, kišeninio sulankstomo peiliuko, šiukšlių maišų, užsegamų maišelių, Paracord virvės, lipnios juostos. Atrodo, smulkmenos, bet patyrę kariai sako, jog tarnybos metu jie tampa didžiausiais pagalbininkais.

Įsidėk ir patogius, geriausia jau kurį laiką dėvėtus sportbačius. Ir galiausiai, įsidėk knygą, net jei nesi skaitantis žmogus – gali būti, kad tikrai nesigailėsi.

Geriau, jei visi minėti daiktai bus neutralių, tamsesnių spalvų.

Nepamiršk dėl pasiimamų daiktų atsiklausti vadovybės: rekomenduojamų ir privalomų daiktų sąrašas keičiamas kasmet, o tu tikrai nenorėsi, kad tavo daiktai būtų konfiskuoti ar perduoti Karo policijai.

Taigi, giliai įkvėpk ir pirmyn! Linkime sėkmės ir ištvermės visiems naujiems ir esamiems kariams!

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera