Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Sportas

Gyvenimas 0 laipsnių: tolimojo šaudymo ypatumai Lietuvoje

Ankstesniuose įrašuose pasakojome apie įvairias sporto šakas, o šį kartą pokalbio pakvietėme Lietuvos Tolimojo Šaudymo Federacijos prezidentą ir vieną iš steigėjų Paulių Vilpišauską (40 m.). Paulius gali pasigirti svarbiais laimėjimais: 1-a vieta Lietuvos krašto apsaugos ministro taurės snaiperinio šaudymo varžybose, kelis metus iš eilės „Sniper Fest“ prizininkas, 1-a vieta „Sniper Fest“ komandinėje įskaitoje, 1-a vieta „Kahles CUP“ varžybose Lenkijoje, prizine vieta „Kahles“ finalinėse Europos varžybose Austrijoje, dukart laimėtomis „Auksinės lapės“ šaudymo varžybomis, bei kitais laimėjimas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

2020 m. Paulius pirmasis iš pabaltijo tolimojo šaudymo šaulių tapo tarptautinės „Kahles-Team“ šaudymo rinktinės nariu.

Gyvenimas 0 laipsnių: tolimojo šaudymo ypatumai Lietuvoje

Kas tas tolimasis šaudymas ir kokių savybių, charakterio bruožų ar net batų reikia šios sporto šakos entuziastui? Apie visa tai ir dar daugiau kalbamės su Pauliumi.

Lietuvoje tolimasis šaudymas gyvuoja jau daugiau kaip dvidešimt metų. Pats Paulius jau vaikystėje treniravosi kulkinį šaudymą, o jo tėvas yra vienas iš tolimojo šaudymo pradininkų Lietuvoje.

Porfesionalaus šaulio rutina

Pauliaus klausiame, kaip atrodo šaulio rutina: kiek ir kada treniruojamasi, kaip ruošiamasi varžyboms, kuo ir kodėl rengiamasi? Klausimas dėl aprangos gali kiek nustebinti, tačiau pats pašnekovas pabrėžia, kad tai labai svarbus aspektas: „Šaudyme apranga labai svarbu, nes treniruotės ir varžybos vyksta lauke. Kai paskelbiama konkreti varžybų data, ji nėra keičiama, atsižvelgiant į galimai blogas oro sąlygas. Jei varžybos numatytos tą dieną, tą dieną jos ir vyks, nepaisant nieko. Anksčiau naudojau medžioklei skirtus drabužius, tačiau dabar manau, kad geriausiai tokiai sporto šakai tinka funkciniai laisvalaikio arba taktiniai drabužiai: lengvi, su visomis įmanomomis šiuolaikinėmis technologijomis, nedidelio svorio. Labai gerai, jei drabužiai atsparūs vandeniui ir vėjui, tačiau taip pat svarbu, kad jie būtų pralaidūs orui, kad kūnas garintų drėgmę ir būtų užtikrinama optimali oro cirkuliacija. Striukė būtinai turi turėti ,,Gore-Tex“ ar kitokią membraną. Apskritai svarbu, kad rūbas kuo mažiau jaustųsi, nevaržytų judesių, apsaugotų nuo vandens, vėjo, purvo ir neplyštų. Batai taip pat yra labai svarbūs, nes visą dieną būnant lauke, kai gali būti šlapia, šalta ar karšta, turi turėti daiktą, apie kurį negalvoji“. Pašnekovas prisimena, kad anksčiau, kuomet sportavo dar būdamas vaikas, niekas nežinojo apie specialią aprangą sportui ir pasidžiaugia, kad dabar yra iš ko rinktis.

Fizinis ir psichologinis pasirengimas

Paklaustas apie fizinį pasirengimą, Paulius nedvejodamas sako, kad šaudymas pirmiausia yra kvėpavimas. „Jei nubėgęs 20 ar 50 metrų uždūsti, jei negali kvėpuoti bet kokiomis sąlygomis gaudamas fizinius krūvius, adrenalino, vadinasi negali ir šaudyti. Jeigu kvėpavimas dažnesnis už tavo galimybę iššauti tam tikru momentu, tai tu ir neišausi reikiamu momentu“. Be paties šaudymo, Paulius bėga krosus, daro atsispaudimus, prisitraukimus ir visus kitus įmanomus pratimus, per kuriuos dirba visi kūno raumenys. Bėga dažniausiai po 3-5 kilometrus ir ištisus metus, nes, anot pašnekovo, taip stiprinami kvėpavimo takai. „Prieš svarbias varžybas visada darau tiek šaudymo, tiek fizines treniruotes, bėgu krosą.“ Nuo sporto Paulius ilsisi tik dvi dienas per savaitę ir varžybų dieną. Pašnekovas pabrėžia, kad fizinis pasirengimas svarbu, tačiau dar svarbiau psichologinis.

Gyvenimas 0 laipsnių: tolimojo šaudymo ypatumai Lietuvoje

Tęsiant pokalbį apie fizinį pasirengimą, Paulius pabrėžia, kad sportas jam nesvetimas visą gyvenimą: „Būdamas vaikas treniravausi kulkinį šaudymą, paskui iš jo pabėgau į kitą sportą, į boksą, todėl man sunku pasakyti, kas yra bloga fizinė būklė. Pažįstu savo kūną ir žinau, kada jau reikia pradėti judėti, kada per daug vandens, per daug mėsos, pagal pojūčius reguliuojuosi tiek sportą, tiek mitybą. Beje, prieš šaudymo varžybas labai svarbu nevalgyti, nes tai tikrai kliudys gerai atlikti užduotis“,- primena pašnekovas.

Rezultatus lemia ne tik brangi įranga

Žinoma, šaudyme svarbu ne tik apranga, bet ir įranga, todėl šis sportas yra pakankamai brangus. „Gera įranga – šautuvas, optinis taikiklis, žiūronai, tolimatis, vėjo matuoklis, šoviniai, apranga - kainuoja apie 10-15 tūkstančių eurų“, - vardija profesionalus šaulys. „Viena treniruotė man kainuoja apie 200 - 300 eurų. Štai dabar ruošiuosi varžyboms Lenkijoje, per paskutinį mėnesį padariau 5 treniruotes. Pigiausias šovinys kainuoja 1 eurą, o vienai treniruotei man reikia apie 100 šovinių“. Kainuoja ne tik įranga, šis sportas pareikalauja ir laiko, todėl pusiau juokais, pusiau rimtai Paulius sako, kad tolimasis šaudymas – tai gyvenimo būdas. „Esu maksimalistas“, - nedaugžodžiauja sportininkas ir pabrėžia, kad norint būti profesionalu, tenka atiduoti visą save. „Jei nori kažką daryti gerai, turi tuo užsiimti 100 procentų arba neužsiimti visai. Jei nori rezultato, turi išnaudoti 100 procentų savęs. Jei dukart per mėnesi  žaidi krepšinį mokyklos sporto salėje, netapsi geresniu ar tokiu pat kaip A. Sabonis“, - šypsosi pašnekovas.

Šaudymui palankiausias - nulinis oras

Tolimasis šaudymas prasideda nuo 100 m, o baigiasi ties horizontu. Tokios tolimos šūvio distancijos reikalauja ypatingo pasirengimo. „Geriausi šauliai yra daugiau ar mažiau flegmatikai“,- šypsosi pašnekovas. „Prieš šūvį, galvoje neturi likti jokių pašalinių minčių, tik kaip padaryti geriausią šūvį. Šaudyme svarbiausia absoliučiai tuščia galva, užimta ji gali būti tik skaičiavimais, taktikos apmąstymu“. O skaičiuoti, pasirodo tikrai yra ką: „Kad padaryčiau tikslų šūvį iš 500-800 metrų nuotolio, man reikia įvertinti mažiausiai 7 faktorius, labai labai tiksliai. Vėjas, temperatūra, greitis, drėgmė ir t.t.“. Patyręs šaulys pabrėžia, kad ne tik galva turi būti švari: „Palankiausias oras šaudymui yra nulinis: nulis saulės, nulis vėjo, nulis temperatūros ir nulis nuotaikos. Nulinės nuotaikos flegmatikas jau yra padaręs pusę darbo, o man iki to reikia dar padirbėti.

Šaudydamas stengiuosi tiesiog mėgautis tuo, ką darau. Tiesa, besimėgaujant greitai galima padaryti ir lengvabūdiškų klaidų, pervertinti save, todėl svarbu nepamiršti pagrindų, technikos.“

Gyvenimas 0 laipsnių: tolimojo šaudymo ypatumai Lietuvoje

Komandinio darbo svarba

Šiame sporte svarbu ne tik fizinis ar psichologinis pasirengimas, bet ir darbas komandoje. Varžybose komandą paprastai sudaro du šauliai, kurie keičiasi: vienas šaulys, kitas stebėtojas. „Stebėtojas atlieka visą darbą, o tau telieka teisingai nuspausti nuleistuką ir atlikti suplanuotą šūvį ar seriją. Kai esi vienas, viską sužiūrėti turi pats, tuo tarpu stebėtojas daro absoliučiai viską. Būna, kad ilgai pašaudžius komandoje, dviese, paskui be stebėtojo jautiesi kaip be akių. Tarkim, jei padarei šūvį ir nepataikei, ir jeigu nepamatei per kiek nepataikei, antram šūviui privalai daryti korekciją, iš naujo skaičiuoti ir įvertinti faktorius. Jei to nepadarysi, antras šūvis vėl bus toks pats netikslus kaip pirmas. O kai šaudai dviese, visa tai už tave padaro stebėtojas. Turi puikiai žinoti ir vienas kitą, ir vienas kito įrangą. Komandoje dirbti yra labai didelis mokslas. Paskutinis žodis visada yra stebėtojo, šaulys turi daryti tik tai, kas jam sakoma. Tiek šaulys, tiek stebėtojas turi mokėti komunikuoti ir kalbėti koncentruotai“,-dalinasi įžvalgomis Paulius.

Visiems, kam įdomu iš arčiau susipažinti su tolimuoju šaudymu, Federacija, laikas nuo laiko, rengia atvirų durų dienas. Šiuo metu, žinoma, tokie renginiai negalimi dėl karantino ribojimų, tačiau ateityje tikimės apsilankyti ir mes.

Vienas iš pagrindinių Lietuvos tolimojo šaudymo federacijos uždavinių yra skatinti domėjimąsi šia unikalia sporto rūšimi bei populiarinti tolimąjį šaudymą. Paulius pabrėžia, kad Federacijos rengiamos varžybos dalyviams dažniausiai nieko nekainuoja.

Lietuvos tolimojo šaudymo federacija yra pripažinta oficialių tarptautinių tolimojo šaudymo konfederacijų ir deleguota oficialiai atstovauti regione PRS, FCLASS ir TCLASS tolimojo šaudymo disciplinų.

Dėkojame Pauliui už pokalbį ir linkime sėkmės varžybose. O Jus, mielieji, kviečiame gyventi aktyviai ir rūpintis savimi!

Lietuvos Tolimojo Šaudymo Federacijos tinklalapis: https://www.ltsf.lt 

Facebook paskyra:
https://www.facebook.com/ltsf.lt
https://www.kahles.at/en/
https://www.facebook.com/PauliusLRS

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera