Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Sportas

Pasaulio vicečempionas Dainius Liutkus pristato OCR (angl. Obstacle course running)

Sveiki,

Šiandien papasakosime apie ekstremalų bėgimą su kliūtimis (angl. Obstacle Course Racing OCR). Ir nors jau kone kas antras tautietis bėgioja ar išbando jėgas populiariajame Vilnius Challenge, mažai kas žino būtent apie šią bėgimo rūšį.

Ta proga pakalbinome šio sporto entuziastą, OCR Baltic Warriors vieną iš įkūrėjų, Dainių Liutkų.

Universalus karys

Dainiaus teigimu, ekstremalus bėgimas su kliūtimis, tai trail (liet. bėgimas bekele) bėgimo trasa plius natūralios ir sukurtos kliūtys, kur tenka naudoti, pavyzdžiui, vien rankų jėgą. Pasaulio ir Europos čempionatuose tokio bėgimo trasos ilgis yra 15 kilometrų, o kliūčių skaičius: nuo 50 iki 100. Trumpa trasa yra 3 kilometrai ir 20-30 kliūčių. Dainius teigia, jog ilgąją trasą yra įveikęs per 1 val. 40 min.

Tokios trasos, anot Dainiaus, kažkuo panašios į karių pratybų trasas, kur tenka šliaužti, lįsti, įveikti kliūtis tik rankomis, lipti ir t.t., bet to, yra ir galiūnų sporto elementų – tenka nešti akmenis, padangas.

Pasakojimas apie ekstremalų bėgimą su kliūtimis (angl. Obstacle Course Racing OCR)

Turi būti universalus karys, sako Dainius – greitai bėgti, būti ištvermingas, gebėti nešti sunkius daiktus.

Pašnekovas įrodo esąs tikras universalus karys: paklaustas, ar be šio sporto, praktikuoja ir kitas aktyvias veiklas, prisipažįsta esąs aistringas žvejys. Nė kiek nenustebina, kai priduria, jog ir žvejoja itin aktyviai. Dainiaus aistra – upėtakių žvejyba: tenka eiti per miškus, brūzgynus ir įveikti penkis, dešimt ar daugiau kilometrų, sekant paslaptinguosius upėtakius. Taip pat turi silpnybę kalnams ir planuodamas keliones stengiasi, kad maršrute būtų kalnai: mėgsta trail ėjimus, mėgautis vaizdais, nors sako nesąs „tikras alpinistas“.

Sportas Dainiui nesvetimas visą gyvenimą. Buvęs profesionalus futbolininkas, vėliau atradęs bėgimą, maratonus, teigia, kad ilgainiui paprastas bėgimas pasirodė nuobodu, todėl bandė savo jėgas toliau: nubėgo du bekelės ultra maratonus. Vokietijoje įveikė 63 kilometrų, 3000 metrų sukilimo trasą, antrąjį trail maratoną bėgo Lenkijoje.

Bėgimas su kliutimis medalis

Neplanuota pirmoji vieta atvedė į OCR

OCR Dainiaus gyvenime atsirado prieš trejus metus. Viskas prasidėjo sudalyvavus Alfa Run kvalifikaciniame bėgime į Europos čempionatą: važiavo su tikslu patekti į dešimtuką, o užėmė pirmąją vietą, nuo tada ir pradėjo labai rimtai ir profesionaliai šiuo sportu užsiimti. Pačiam Dainiui pasirodė, jog silpnoji jo vieta – bėgimas, tad kreipėsi į lengvaatletį, ilgų nuotolių bėgiką, olimpietį Remigijų Kančį, kuris tapo Dainiaus bėgimo treneriu. Sportininko pastangos nenuėjo perniek: 2019 metais OCR Pasaulio čempionate Didžiojoje Britanijoje užėmė 2-ą vietą (30-34 metų amžiaus grupėje), dalyvavo Spartan Trifecta World čempionate Graikijoje, kur dviejuose bėgimuose iš trijų pelnė auksą.

Žodžio kišenėje neieškantis pašnekovas, paklaustas apie pavojingus ar linksmus nutikimus, praktikuojant šią sporto šaką, papasakojo nutikimą varžybų metu Graikijoje, kuomet taupydamas laiką, norėjo išvengti lakstymo zigzagais aplink alyvų krūmus ir nutarė, jog bus greičiau bėgti pasilenkus po alyvmedžiais. Deja, šitaip bėgdamas, iš visų jėgų trenkėsi galva į medžio šaką. Atsidavęs sportininkas teigia tąsyk pergyvenęs ne dėl savo sveikatos – labiausiai bijojo, kad teisėjai nepamatytų per veidą srūvančio kraujo iš praskeltos galvos ir nenutrauktų jo dalyvavimo varžybose. Be to, yra tekę pasiklysti, nepastebėjus nuorodų, o tai gana skaudžiai atsiliepia varžybų rezultatams.

Bėgimas su kliutimis medalis

Dainius atvirai prisipažįsta dalinantis savo gyvenimą į dvi dalis, šeimos versle dirbantis ir tris vaikus auginantis vyras visą laisvalaikį skiria šiam sportui. Be bėgimo, yra ir jėgos treniruotės.

Į sportą įtraukė ir šeimą

Pašnekovas juokiasi, jog į šį sportą sėkmingai atviliojo ir šeimos narius: sesuo su vyru jau pamėgę šį sportą, septynmetis sūnus savo amžiaus kategorijoje Europos čempionate užėmė šeštąją vietą. Dainius juokiasi, jog kol kas tai aukščiausia lietuvių užimta vieta OCR Europos čempionate. Taip pat priduria, jog žmona taip pat įsitraukė – tik ne bėga, o fotografuoja ir filmuoja OCR Baltic warriors komandos narius, dalyvaujančius varžybose. Sako sulaukiantis didelio palaikymo iš šeimos, į užsienyje vykstančias varžybas keliauja net močiutė, kuriai jau aštuoniasdešimt penkeri metai.

Bėgimas su kliutimis renginys

Prieš penkerius metus pašnekovas patyrė itin sudėtingą galvos traumą ir nors gydytojų prognozės nebuvo palankios, Dainius sako tuo metu nusprendęs nepasiduoti. Jau keletą metų visiškai alkoholio nevartojantis ir sveiką mitybą atradęs vyras užtikrintai sako, jog šiame sporte itin svarbu užsispyrimas bei sveikas gyvenimo būdas, nes pats svarbiausias inventorius – žmogaus kūnas. Batai, apranga taip pat svarbu, vis dėlto Dainius įsitikinęs, kad svarbiau nusiteikimas ir tinkamas fizinis pasiruošimas. O norinčius, bet nedrįstančius šio sporto išbandyti, ragina tiesiog ateiti susipažinti. Sako, jog „pradinukams“ yra skirtos Open kategorijos varžybos, kur gali ateiti ir dalyvauti visi norintys, nepaisant amžiaus ar kūno sudėjimo.

Pašnekovas pastebi, jog ši sporto šaka Lietuvoje kol kas nėra labai populiari, nors tautiečiai noriai dalyvauja įvairiose kitose ištvermės ir bėgimo varžybose. Todėl Dainius labai kviečia visus išbandyti OCR ir nebijoti, nes šis sportas tinkamas visiems, be to, jį galima jaukintis po truputį. Visus, norinčius išbandyti šį sportą, o gal net ir sutikti patį Dainių, OCR Baltic Warriors kviečia į savo komandą!

Bėgimas su kliutimis rengio dalyviai

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera