Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Sportas

Šratasvydis Lietuvoje: žaidimas, hobis ir karybos pradmenys viename

Sveiki! Artėjant vasarai visi pradedame dairytis pramogų ir įdomių laisvalaikio praleidimo būdų, todėl šįkart kviečiame susipažinti su šratasvydžiu, apie kurį mums sutiko papasakoti karinių pramogų bazės „Pentagonas“ įkūrėjas ir ilgametis šratasvydžio entuziastas Arnoldas Jarašius (30 m.). Kalbėsimės apie tai, kas šratasvydis yra, kokia įranga ir apranga jam reikalinga bei kokios būdo savybės pravers, jei susigundysite išmėginti šį užsiėmimą.

Sveiki, Arnoldai! Dauguma mūsų blog`o skaitytojų, tikime, yra išbandę dažasvydį, o štai šratasvydis skamba gana egzotiškai, tad kas gi tai per užsiėmimas?

Šratasvydis, airsoft (dar žinomas kaip ,,StrikeBall“), tai sportinis - karinis žaidimas-simuliatorius arba tiesiog aktyvus laisvalaikio leidimo būdas, hobis, kuriame naudojami airsoft ginklai – itin realistiškai atrodančios tikrų šaunamųjų ginklų pneumatinės ar elektropneumatinės kopijos (AEG), šaudančios plastikiniais BB šratais, taip pat speciali apranga ir ekipuotė bei kitos priemonės. Šį žaidimą žaidžiantys pavieniai asmenys ar komandos dažniausiai imituoja tam tikrų jėgos struktūrų (kariuomenės, policijos, sukilėlių ir pan.) veiksmus, ginkluotę, aprangą bei taktiką. Žaidimo koncepcija ir ginklai buvo sukurti apie 1980-uosius metus Japonijoje, kaip priemonė karių treniruotėms, kadangi tam tikri tarptautinės bendruomenės apribojimai po Antrojo pasaulinio karo draudė Japonijai didinti ginklų ir karių skaičių. [ Buvo uždrausta laikyti ir naudoti šaunamuosius ginklus – aut.past. ].

Kaip ir kodėl šratasvydis?

Dar būdamas mažas berniukas, visada žavėjausi filmais su kariniais elementais, specialiomis operacijomis ir įvairiausiomis misijomis, todėl 2015 metais įkūriau karinių pramogų bazę „Pentagonas“, kuri buvo mano ilgametės svajonės išsipildymas. Dabar čia kiekvienas norintis gali įsijausti į realias, tik filmuose ar kompiuteriniuose žaidimuose matytas situacijas ir nepamirštamai praleisti laiką geroje kompanijoje. Mūsų pramogų spektras yra gana platus, galimi vieši arba privatūs šratasvydžio renginiai, vaikų gimtadieniai, Team Building‘o (komandos formavimo) užsiėmimai įmonėms, šaudymas iš kovinių ginklų, labai populiarūs bernvakariai ir mergvakariai su specialia programa. Taip pat siūlome mokymus: pasiruošimas ekstremalioms sąlygoms, išgyvenimo pradmenys, pirmosios pagalbos pradmenys (medicina), arba taktinės medicinos (TCCC) mokymai. Organizuojame pėsčiųjų žygius karine tematika, orientacinius pasivažinėjimus įvairioms šventėms. Beje, iškart pasakysiu, kad šratasvydis, nors ir yra subalansuotas vyrams, bet taip pat puikiai tinka ir moterims. O ir renginiuose dažnai turime bent po kelias dailiosios lyties šratasvydžio žaidėjas.

Šratasvydis Lietuvoje:  žaidimas, hobis ir karybos pradmenys viename

Kada pats pirmą kartą išbandėte šratasvydį? Ar šis sportas populiarus mūsų šalyje ir ar galime šį užsiėmimą vadinti sportu? Ar šiam užsiėmimui, be ginklų, yra reikalinga papildoma speciali ekipuotė, apranga?

Pats šratasvydi pirmą kartą išbandžiau gal prieš 9-10 metų. Draugai pasikvietė. Patiko, bet tuomet šis laisvalaikio leidimo būdas dar nebuvo toks populiarus ir žinomas kaip šiandien. Kiekvienas šį užsiėmimą vertina savaip, vieniems tai aktyvus poilsis su gera kompanija, kitiems – pagrindinis hobis, dar kitiems vienas iš kelių hobių, o dar kažkas, galbūt, tai vertina kaip būdą fiziškai aktyviai pajudėti. Man pačiam tai yra aktyvus hobis. Beje, pandemijos metu kartu su šratasvydžio entuziastais ir kitais bendraminčiais įkūrėme Lietuvos Šratasvydžio Federaciją, kurios vienas iš pagrindinių tikslų – dėti pastangas, siekiant, kad šratasvydis Lietuvoje būtų oficialiai pripažintas sporto šaka.

Apranga ir ekipuotė priklauso nuo žmogaus pasirinkimo. Galima nusipirkti paprastą, nebrangią aprangą, bet galima įsigyti ir žinomų prekės ženklų gaminius, kainuojančius kur kas daugiau. Daugelis painioja šratasvydi su dažasvydžiu, kuris vienu metu buvo labai populiarus, bet šiandien, kaip sakoma, jis jau sulaukė savo saulėlydžio. Šratasvydis sėkmingai populiarėja, daugeliui jis patinka, nes tai švaresnis užsiemimas, turiu galvoje, kad nelieka jokių dažų pėdsakų ant aprangos, kaip dažasvydyje. Šratasvydžio ginklai yra tikrų ginklų kopijos, kas suteikia realistiškumo įspūdį. Kiekvienas tiek ginklus, tiek ekipuotę ir aprangą gali rinktis pagal savo skonį ar norimą atkurti žaidybinę pusę. Populiariausi yra amerikietiško tipo ginklai, o dauguma komandų bando atkurti kurios nors šalies specialiąsias pajėgas. Beje, atkreipiu dėmesį, kad Lietuvoje viešosioms įstaigoms ir juridiniams vienetams yra draudžiama renginiuose naudoti artimųjų Rytų valstybių uniformas bei kitą aprangą su jų marginimu, taip pat Lietuvos Kariuomenės uniformą, reikalaujama vengti vaizdo įrašų ar foto montažų, kurie vėliau galėtų būtų nukreipti prieš mūsų šalį, panaudojami kaip dezinformacijos priemonė ar galėtų sukelti neigiamas sąsajas ir reakcijas. O šiaip dažnas naujokas kreipiasi į mus ar į kitus organizatorius, žaidėjus, su prašymu patarti, kokią įrangą ir ekipuotę pasirinkti, o mes mielai padedame.

Šratasvydis Lietuvoje:  žaidimas, hobis ir karybos pradmenys viename

Kelis kartu paminėjote, jog tai aktyvus laisvalaikio leidimo būdas, siekiate, kad šratasvydis būtų pripažintas oficialia sporto šaka. Turbūt šratasvydžio profesionalui yra būtinas fizinis pasirengimas? Ar pats daug sportuojate?

Na, kaip čia pasakius, lėtai bėgdamas gali tapti kažkieno taikiniu. Kaip ir minėjau, tai daug fizinės ištvermės reikalaujantis užsiėmimas, pramoga, hobis. Specialus pasirengimas tam nėra reikalingas, bet šratasvydyje egzistuoja komandos, kurias susikuria įvairios draugų kompanijos. Dažniausiai komandos organizuoja treniruotes ir komandinį pasirengimą, tarpusavio veiksmų suderinimą, mokosi taktikos. Pats stengiuosi palaikyti aktyvų gyvenimo būdą, tad sportas man kasdienybė.

Ar šauliui yra būtinos specifinės charakterio savybės?

Na, šratasvydžiui labai reikalingas šaltas ir ramus būdas, loginis mąstymas ir mokėjimas bendrauti su kitais šratasvydžio nariais.

Ar vyksta kokios nors tarptautinės ar vietinės šratasvydžio varžybos?

Taip, Europoje ir visame pasaulyje vyksta įvairūs renginiai, varžybos. Mes Lietuvoje turime ne vieną puikų organizatorių, iš esmės, kiekvienas didesnis miestas ar rajonas turi šratasvydžio organizatorių, o kai kurie didesni Lietuvos miestai net po kelis. Šiai dienai beveik kiekvieną savaitgalį galima pasirinkti, į kurį miestą ir į kokio tipo renginį, žaidimą norime nuvykti. Beveik visi Lietuvos šratasvydžio organizatoriai visus savo renginius ir informaciją talpina į bendrą platformą www.sratas.lt

Ar tai pavojingas užsiėmimas? Gal atsimenate kokį linksmą ar baisų nutikimą?

Na taip, gal prieš aštuonerius metus, lauke pasirinkau žaisti tik su apsauginiais akiniais ir iš artimo atstumo gavau šratą į dantis. Teko darytis estetinį plombavimą. Dabar valgydamas ledus dažnai tai prisimenu. O linksmų nutikimų mes turime daug, nuolat. Po didelio azarto būna daug gerų emocijų.

Šratasvydis Lietuvoje:  žaidimas, hobis ir karybos pradmenys viename

Ar šis užsiėmimas turi daug bendro su karyba, taktika? Suprantama, kad šaudymas pats savaime yra gana karinis dalykas, bet galbūt bendradarbiaujate su kariuomene ar kitomis sukarintomis organizacijomis, karybos profesionalais?

Taip. Daugelis kariuomenių naudoja ir praktikuoja su šratasvydžio ginklais.Kartais apsilanko ir kariuomenės atstovai, dažnai ne tarnybos metu atvažiuoja kariai ir aktyviai dalyvauja šratasvydžio renginiuose.

Kaip ir minėjau, šratasvydžio naudojimas karyboje dažnai parodo karių daromas klaidas priedangų užėmimuose ir kitose situacijose. Žinoma, šratasvydžio šaudymo nuotolis skiriasi nuo kovinių ginklų, bet kai kurias klaidas padeda išpręsti, o ir paties ginklo valdymo technika bei ekipuotės naudojimas suteikia praktinių įgūdžių.

Ar šis užsiėmimas brangiai atsieina? Ar specialiai treniruojatės, važiuojate į šaudyklas?

Jei nori kokybės ir efektyvumo, šratasvydis kainuoja. Aišku, lyginant su kitais užsiėmimais, pavyzdžiui, moto sportu, žvejyba ar medžiokle, galbūt ir neatrodo taip brangu. Bet, manyčiau, visi hobiai daugiau mažiau kainuoja. Žinoma, priklausomai nuo to, kiek tu gali ir nori į tai investuoti. Dažniausiai naujokai, pirkdami įrangą, pradeda šitą hobį nuo kelių šimtų eurų.

Mes turime savo šratasvydžio komandą, su kuria rengiame įvairias treniruotes, dirbame individualiai, mokomės taktikos, domimės karyba.

Ar naudojate tik airsoft ginklus? O gal šaudote ir koviniais ginklais?

Aš asmeniškai turiu ne vieną šratasvydžio ginklą, o kas liečia kovinius, mes su kolegomis naudojame ir asmeninius kovinius ginklus, svarstome greitu metu prisijungti prie Sportinio Šaudymo Federacijos komandos.

Dėkojame Arnoldui už pokalbį ir kviečiame išmėginti šratasvydį. Primename, kad informaciją apie šratasvydžio renginius rasite www.sratas.lt svetainėje.

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera