Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Detalesnę informaciją apie naudojamus slapukus bei kaip atsisakyti savo sutikimo, galite rasti čia.

blog

Sportas

Trenerės Evelinos Miltenės patarimai bėgiojantiems ir pradedantiesiems

Šiandien visus aktyvaus laisvalaikio entuziastus kviečiame pasikalbėti apie bėgimą. Bėgimas – vienas iš natūraliausių žmogaus judėjimo erdvėje būdų, kuris per pastaruosius dešimtmečius tapo labai populiarus ne tik tarp lengvosios atletikos profesionalų. Dauguma jau esame atradę šį sportą kaip vieną iš pigiausių ir efektyviausių būdų sveikatai stiprinti ir susidėlioti mintis. Šis sportas yra prieinamas kiekvienam ir palyginti nebrangus, jei, žinoma, nesivaikote madų, o racionaliai investuojate į aprangą ir avalynę.

Šįkart kalbiname bėgimo trenerę, daugkartinę Lietuvos lengvosios atletikos čempionę ir prizininkę, Lietuvos rinktinės narę Eveliną Miltenę. Evelinos reikšmingiausi laimėjimai: Studentų SELL žaidynių 1500 m ir 3000 m čempionė, Lengvosios atletikos Baltijos šalių mačuose 3000 m kliūtinio bėgimo čempionė, Europos lengvosios atletikos komandinio čempionato dalyvė.

Sportuoja nuo vaikystės

Evelina bėgioja jau 20 metų, sportuoti pradėjo dar būdama vaikas, o ir visas jaunos moters gyvenimas yra susijęs su sportu. Šiuo metu Evelina dirba specialiste Šiaulių Lengvosios atletikos ir sveikatingumo centro skyriuje, bei rengia bėgimo treniruotes šio sporto mėgėjams ir entuziastams.

Sportininkės kelią Evelina pradėjo labai anksti. „Lengvojoje atletikoje esu nuo vienuolikos metų, bet tik būdama šešiolikos supratau kas yra bėgimas, kuomet pradėjau treniruotis pas trenerį Česlovą Kundrotą, Jis mano pirmasis treneris, išmokęs teisingo, kryptingo, taisyklingo bėgimo, iš jo sužinojau kaip reikia treniruotis ir kokios turi būti treniruotės.“ [Č. Kundrotas – Lietuvos ilgų nuotolių bėgikas ir lengvosios atletikos treneris, Olimpinės rinktinės narys, nacionalinis čempionas ir rekordininkas – aut. past.] Pašnekovė prisimena, kad būdama aktyvus vaikas išbandė įvairiausias sporto šakas, bet galiausiai liko prie bėgimo.

Bėgimo trenerė, kaip ir dauguma kitų sportininkų, vienareikšmiškai sako, kad neužtenka užsiimti tik viena sporto šaka. Specialistė pabrėžia, kad bėgime itin svarbu saugoti čiurnas, todėl Evelina treniruojasi ir šuoliukus, atlieka tempimo pratimus bei stiprina visą kūną. Evelina ramina, kad tam nėra būtina sporto salė – visas reikiamas treniruotes galima atlikti ir namuose, o tai ypač aktualu šiuo metu, kai neveikia sporto klubai.

Trenerės Evelinos Miltenės patarimai bėgiojantiems ir pradedantiesiems

Lengvoji atletika Lietuvoje - su kokiais sunkumais susiduria sportininkai

Kad sportas yra visas jaunos moters gyvenimas, įrodo ir tai, kad Evelina neatsisakė bėgimo net laukdamasi: „Turiu du vaikučius, bėgiojau ir būdama nėščia. Su pirmuoju bėgiojau ilgai, iki 8 mėnesio, su antrąja iki 6 mėnesio. Kiekviena moteris turi pati pajausti, ar gali sportuoti laukdamasi vaikelio. Svarbus ir kitas faktorius – kiek ir kaip intensyviai moteris sportavo iki nėštumo. Reikia nepamiršti įsivertinti savo jėgas ir galimybes“,- sako profesionali sportininkė. Paklausta, ar jos manymu, lengvoji atletika yra labiau vyriškas ar moteriškas užsiėmimas, svarsto, jog dėl tam tikrų priežasčių profesionaliame sporte vis dėlto daugiau yra moterų. Sportininkės teigimu, dėl nepakankamo valstybės rėmimo, profesionalaus sportininko kelio vyrai nesiryžta rinktis dėl poreikio išlaikyti šeimą. „Profesionaliame sporte, mano manymu, labiau linkusios pasilikti moterys. Sportui turi atiduoti save visą, visą laisvalaikį. Lengvoji atletika mūsų šalyje nėra laikoma prestižine sporto šaka, iš kurios gali pragyventi, dėl to vyrų joje pasilieka kur kas mažiau. Kad ir kaip liūdna, bet, futbolas ar krepšinis yra kur kas labiau finansuojamos sporto šakos. Lengvojoje atletikoje, deja, net jei apsigini čempiono titulą, tai ir lieka tik titulu, o ne galimu pragyvenimo šaltiniu“,-apgailestauja tituluota sportininkė. Profesionalė džiaugiasi, kad jai pavyksta ne tik skinti laurus, bet ir dirbti šioje srityje.

Kad ir kaip būtų profesionaliame sporte, bet mėgėjiškai bėgioja tiek vyrai, tiek moterys, ir kiekvienas bėgantysis tam turi savų priežasčių: vieni siekia numesti svorio, kiti - fiziškai ir psichologiškai sustiprėti. Lengvosios atletikos specialistė primena, jog bėgimu mėgausitės tik tuo atveju, jei tai darysite saugiai. Svarbu neužmiršti prieš kiekvieną treniruotę atlikti apšilimo pratimų, o po treniruotės – tempimo. Norint išvengti traumų, patartina lavinti viso kūno raumenis.

Pavojai, su kuriais susiduria bėgikai

Vis dėlto, saugus bėgiojimas nėra vien tik geras fizinis pasirengimas. Evelina prisimena ir kiek pavojingesnes situacijas: „Būna, kad pristabdo mašinas, kalbina. Stengiuosi miškais ir atokesnėmis vietomis viena nebėgioti. Taip pat yra puolę palaidi šunys, baimė išliko iki šiol“,- dalinasi patirtimi bėgikė. Sportininkė sutinka, jog jei jūsų bėgimo maršrute yra pavojingesnių vietų, saugiau jausitės, jei turėsite su savimi dujų balionėlį.

Svarbu nepamiršti, kad bėgimas nors ir atrodo daug teorinių žinių nereikalaujantis užsiėmimas, tačiau dauguma nepagalvojame apie paprasčiausią saugumą. Ne vienas bėgikas gali pasidalinti istorijomis apie palaidus šunis, signalizuojančias ir pristabdančias mašinas, agresyvius ar neblaivius asmenis ir nejaukumą bėgant neapšviestomis gatvėmis, netvarkingais šaligatviais. Situacijų yra pasitaikę įvairiausių – nuo linksmų iki itin nejaukių. Saugumo klausimas aktualesnis bėgiojančioms moterims, tačiau neabejotinai svarbus ir visiems kitiems.

Evelinos manymu, itin nesaugu bėgioti su ausinėmis. „Nesu mėgėja bėgioti su ausinėmis, nes tai pavojinga. Gali neišgirsti artėjančio automobilio ar šuns, prarasti orientaciją. Jei jau tenka bėgti su ausinėmis, tiesiog įsidedu į vieną ausį. Bėgant turi būti budrus, matyti ir girdėti, kas vyksta aplinkui. Telefono laikymas rankoje bėgant taip pat gali baigtis ne tik brangaus daikto sudaužymu, bet ir raumenų skausmu. Rekomenduoju rinktis aprangą su specialiai telefonui skirta kišenėle“,- pataria trenerė. „Apskritai, apranga turi būti kokybiška ir minimalistinė, kuo mažiau save apkraukite daiktais, palikite laisvas rankas. Jei vis dėlto neįsivaizduojate bėgimo be muzikos, rinkitės belaides, aktyviai veiklai skirtas ausines. Ypač patogios ausinės, kurios skleidžia muziką per jūsų skruostikaulius, kad ausys liktų visiškai atviros aplinkos garsams - taip užtikrinamas saugumas bei orientavimasis erdvėje, kuris ypač pravartus sportuojant judriose vietose“.

Bėgimo trenerės Evelinos Miltenės patarimai bėgiojantiems ir pradedantiesiems

Norintiems išbandyti bėgimą - nuo ko pradėti?

Bėgimo čempionė pusiau juokais, pusiau rimtai sako, kad tikrą profesionalą išduoda minimalizmas: „Kuo didesnis profesionalas esi, tuo mažiau visokių priemonių turi. Pastebiu tendenciją, kad nutarę išmėginti bėgiojimą, mėgėjai prisiperka kompresinių kojinių, geliukų, kuprinių ar gertuvių, bet visiškai neturi patirties su tokiomis priemonėmis, todėl ir nesugeba efektyviai jų panaudoti. Juk kuo mažiau su savimi turėsi, tuo didesnę judėjimo laisvę jusi. Žinoma, aprangos nereikia nuvertinti, ji turi būti pralaidi orui, efektyviai garinti drėgmę, saugoti nuo perkaitimo ar atvėsimo. Vis dėlto, avalynės pasirinkimui skirčiau didesnį dėmesį.“ Kadangi jauna moteris bėgioja ne tik šiltuoju metų laiku, atitinkamai renkasi ir avalynę. Tarkim, bėgiojant žiemą aktualu, kad batai būtų neslystančiu padu, neperšlampami. Vasarą – kad lengvai garintų drėgmę, būtų lengvi ir pralaidūs orui.

Lengvaatletė pabrėžia, kad bėgioti gali visi. „Svarbiausi turėti noro, nes jei nori, tau gaunasi savaime. Suprantama, suaugęs žmogus turi savo bėgimo techniką, kurios nebepakeisi, bet galiu duoti jam patarimų, pakoreguoti laikyseną. Kaip ir kiekviename sporte, sėkmę lemia ir talentas, ir treniruotės. Tikslingai dirbdamas gali daug pasiekti, todėl visada reikia kelti sau tikslus. Neįsivaizduoju, kaip gali sportuoti, neturėdamas tikslo. Be jo niekaip negali judėti pirmyn“,- pataria trenerė. Besibaiminantiems, kad bėgimas yra nuobodus sportas, Evelina primena, kad treniruotės turi būti įvairios: „Bėgimas neturi būti monotonija. Tarkime, į mano treniruotes atėję žmonės susipažįsta, netgi draugų susiranda, kuriasi bendruomenė. Grupinėse treniruotėse atsiranda motyvacija, nes žmonės ima konkuruoti, varžytis. Visą gyvenimą kažko mokomės. Juk treniruotis pradedi dėl savęs, todėl dėl savęs ir turi stengtis.“

Sportininkė sako, kad nors profesionalus sportas ir nėra didelis malonumas, bet norėtų, kad jos vaikai sportuotų: „Vaikai natūraliai, patys iš savęs yra energingi ir judrūs, todėl verta juos kreipti į sportą. Be to, sportas ne tik veikla, bet ir disciplina, valios ugdymas. Sportininkas turi būti kovotojas, turi parodyti save, nepasiduoti varžovams. Turi norėti laimėti. Bėgimas yra individualus, o ne komandinis sportas, todėl jame kovoji ir prieš save, ir prieš varžovą. Sportas ugdo valią ir charakterį.“ Pati Evelina per savaitę nubėga 100 kilometrų ir kasdien sportuoja, sporto neapleido net tapusi mama ir labai džiaugiasi sulaukianti šeimos palaikymo.

Dėkojame Evelinai už pokalbį ir įkvėpimą. O dar neatradusiems bėgiojimo malonumo, linkime kuo greičiau tai padaryti! Likite sveiki ir saugūs!

Evelina kviečia į bėgimo treniruotes Šiauliuose:

https://www.facebook.com/Bėgimo-treniruotės-su-Evelina-1101983126493877/

 

Turite klausimų?
Nežinote, ką geriau pasirinkti? Reikia patarimo? Klauskite!

klausti

visa master-card paypal webmoney paysera